Światowy Dzień Jabłka obchodzony jest 28 września i jest okazją do celebrowania jednego z najstarszych i najpopularniejszych owoców na świecie, ma także na celu promowanie korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia jabłek oraz ich wszechstronnego wykorzystania w kuchni.

Jabłka od wieków towarzyszą człowiekowi, były cenione już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Owoce te są nie tylko smaczne, ale i pełne właściwości zdrowotnych. Warto również pamiętać, że jabłka są niskokaloryczne, co czyni je idealnym elementem zdrowej diety.

Święto to zachęca nie tylko do kulinarnych eksperymentów, ale także do sięgania po regionalne produkty i wspierania lokalnych sadowników.

Ciekawostki:

  • istnieje ponad 8 tysięcy odmian jabłek na całym świecie (każde z nich ma unikalną barwę, wielkość, kształt, konsystencję i smak),
  • najmniejsze odmiany jabłek („rajskie jabłka”) są wielkości wiśni, największe mogą ważyć nawet ponad pół kilograma,
  • jabłko unosi się na wodzie, ponieważ w 25% składa się z powietrza,
  • Polska jest czwartym co do wielkości producentem jabłek na świecie (po Chinach, Turcji i Stanach Zjednoczonych),
  • angielskie przysłowie „An apple a day keeps the doctor away” dotyczy jabłka jako symbolu zdrowia („Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka”).